
Przechodząc do tematu posta. Napotkałam się z tym, że jeszcze nie do końca każda z nas zdaje sobie sprawę z roli węglowodanów złożonych w naszej diecie. A jest to bardzo istotna kwestia, jeśli prędzej chcemy zobaczyć rezultaty i pragniemy trochę rozbujać nasze trawienie ;)
Opisując węglowodany, wypadałoby najpierw opisać ich rodzaje. Otóż wyróżnić można:
- węglowodany proste
- węglowodany złożone
Podział ten wynika po prostu ze szybkości, z jaką dany węglowodan jest trawiony i w postaci cukru wchłaniany przez nasz organizm.
Węglowodany proste to tak zwane monosacharydy oraz disacharydy: glukoza, sacharoza, maltoza. Występują zarówno w żywności nieprzetworzonej (takiej jak owoce, niektóre warzywa czy przetwory mleczne), oraz tej poddanej różnej obróbce (cukier stołowy, wszelkie ciasta, dżemy, ogólnie produkty sztucznie dosładzane cukrem czy syropami glukozowo-fruktozowymi). Ich nadmierne spożywanie przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej, cukrzycy i innych schorzeń oraz poważnych chorób. Węglowodany proste to również produkty o wysokim IG - zboża i inne występujące w wysoce oczyszczonej formie:
Wysokie przetworzenie, jakiemu poddawane są węglowodany proste przyczynia się do utraty wielu drogocennych składników: błonnika, witamin z grupy B, żelaza czy fosforu. Efektem spożycia cukrów prostych jest natychmiastowy wzrost poziomu cukru we krwi, gdzie jeśli nie zostanie on w bardzo szybkim czasie spalony podczas wysiłku fizycznego powoduje nadmierny wzrost insuliny obciążąjący w dużym stopniu naszą trzustkę - stąd problemy typu cukrzyca przy nadmiernej podaży takich węglowodanów w codziennej diecie.
Warto jednak zaznaczyć, że węglowodany proste (aczkolwiek nie te pochodzące z cukru, ciast i innych) są potrzebne po treningu siłowym. Wspomagają one szybką regenerację mięśni oraz wspomagają ich budowę. (nie zagłębiając się w szczegóły, bo to obszerniejszy temat na inny post).

- pełne ziarna: owies, proso, kasza gryczana i inne kasze (w szczególności te gruboziarniste), ryż brązowy, otręby owsa itp (w tym produkty wytworzone z pełnoziarnistej mąki i innych produktów: jak żytni czy orkiszowy chleb itp)
- warzywa: brokuły, kalafior, bakłażany, ogórki itp
- warzywa strączkowe: soczewica, fasola, groch, czarna fasola czy soja

Polisacharydy należy spożywać w ciągu całego dnia, po wysiłku aerobowym (wszelkie cardio, aerobiki i inne), z pominięciem kolacji gdzie polecane jest spożycie białka z zawartością kazeiny + zdrowego tłuszczu. (pomijając przypadki gdy kolacja jest jedzona 3h przed snem - wtedy węglowodany można jeść). Pamiętamy: węgle proste po wysiłku siłowym, żłożone po cardio i aerobach.
Według wielu ekspertów, węglowodany powinny stanowić od 50 do 60% składników w naszym codziennym pożywieniu, gdzie 80% mają stanowić węglowodany złożone, a 20% węglowodany proste. Jest to oczywiście sprawa indywidualna i każdy musi dopasować ich ilość według siebie: jedni lepiej się czują na dietach tzw. "low - carb" (niska podaż węgli), a inni natomiast nie mają problemów ze spożywaniem ich większej ilości.
Dane zebrane to tego posta pochodzą z mojej wiedzy, oraz wsparciu wielu internetowych źródeł zarówno polsko jak i anglojęzycznych. Nie jest to również rozprawka naukowa - tylko ogólne podsumowanie dla zainteresowanych ;)
Dużo tego wyszło, ale mam nadzieję, że zebrałam wystarczające info ;) w razie wątpliwości odsyłam do wujka Google -> on wie wszystko :)
Życzę udanego weekendu i zmykam ćwiczyć,
SundayMorning
xoxo
Ja dziś wieczór planuję zrobić ćw na boczki z Tiffany, pewnie też będę miała zakwasy ;)
OdpowiedzUsuńMoje na szczęście już przeszły bo wczoraj rest, ale dziś znów zamierzem je pomaltretować :)
Usuńhm.. myślałam,że najlepiej wyzbyć się prostych węgli ;p
OdpowiedzUsuńPrzy dobrym treningu siłowym na zakonczenie nie trzeba ;)
UsuńNie boję się. Mieszkam w najbogatszej dzielnicy w Dublinie. Tu mi nic nie grozi ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jestem proporcjonalna, to prawda, ale ładną figurę to ja dopiero będę miała :P jak schudnę :P
Jak się rozpisałaś o węglach xD Ładnie wszystko opisałaś, brawo!
OdpowiedzUsuńo, też planuję zrobić o tym odcinek video :D
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością go obejrzę :)
UsuńFajnie,że nie kopiujesz artykułów i dodajesz coś od siebie. Chętnie czyta się takie posty-niby wszystko wiesz,ale warto odświeżyć wiadomości :)
OdpowiedzUsuńCzasem nawet jak się człowiekowi wydaje, iż wie wszystko na dany temat - zawsze może się odnaleźć jakaś ciekawostka ;) pozdrawiam
UsuńSzczerze mówiąc wszędzie słyszałam o węglowodanach i udawałam że oczywiście wiem o co chodzi. Teraz z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że naprawdę rozumiem już tą całą "strukturę"! ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że rozwiałam wszystkie Twoje wątpliwości ;)
Usuńzaciekawił mnie Twój blog, zostaję tu na dłużej:)
OdpowiedzUsuńswietnie, dzieki za notke :)
OdpowiedzUsuń